Paulius Ščipokas ir Jolanta Griciūtė
www.laimivisi.lt
Pastaraisiais metais ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje domėjimasis sveika mityba ir fizinio aktyvumo svarba tik augo. Auganti pasaulio ekonomika ir perteklinis vartojimas, kai pasiūla viršija realią maisto paklausą, privertė mus pamiršti kas yra saikas ir pilnavertė mityba. Šiuo metu sukaupta pakankamai duomenų, pagrindžiančių ryšį tarp mitybos, nejudraus gyvenimo būdo ir sveikatos. Netinkama mityba ir mažas fizinis aktyvumas gali ne tik prisidėti prie nutukimo, širdies ligų paūmėjimo, tačiau naujausių tyrimų duomenimis pažeisti atmintį bei gebėjimą įsisavinti informaciją.
Mitybos bei fizinės veiklos įpročiai pradeda formuotis ikimokykliniame ir pradiniame mokykliniame amžiuje, paauglystėje šis procesas tęsiasi, kol galutinai susiformuoja požiūris į mitybą bei sportą.
Kalbant apie mitybos svarbą, ypatingą dėmesį turėtume skirti vaikų ir jaunimo mitybai. Sveikam ir harmoningam augimui ir vystymuisi labiausiai reikia pilnaverčių maisto produktų, savyje turinčių baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Vaikui ir paaugliui turi būti užtikrinta subalansuota bei pilnavertė mityba. Teisingos mitybos principų formavimas sudėtingas procesas. Nepakankamos žinios apie mitybą, tėvų ir mokytojų pagalbos stoka supažindinant su badavimo, nesveiko maisto vartojimo pasekmėmis, asmenybės vystymosi laikotarpiu ugdo nesubalansuotos mitybos įpročius.
Būtina atminti, jog nuo pirmųjų vaiko gyvenimo dienų reikia jį maitinti ir mokyti maitintis tinkamai. Labai svarbu išmokyti vaikus nepersivalgyti, nes tai – pirmas žingsnis į nutukimą. Šeimoje gaminamas maistas, pilnaverčiai pusryčiai, pietūs, vakarienė, užkandžiai sąlygoja harmoningą vaiko augimą.
Renkantis produktus ar ruošiant maistą atkreipkime dėmesį į tai, jog maistas būtų ne tik subalansuotas, atsižvelgiant į amžių jame būtų visų organizmui reikalingų medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų), bet maistas būtų skanus, įvairus ir šviežias.
Rūpinkitės, jog jūsų vaikai valgytų 4 – 6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgymai – pusryčiai, pietus, vakarienė ir 2 -3 papildomi užkandžiai) geriausia, tomis pačiomis valandomis, bei gertų pakankamą kiekį vandens.
Tinkami pusryčiai didina moksleivių darbingumą, tad ryte būtina gerai pavalgyti. Tinkamiausias patiekalas pusryčiams – tai košė, tačiau nemėgstantiems košių reiktų rinktis kiaušinius, pilno grūdo duonos sumuštinius, varškę su vaisiais, javainius su grūdais užpiltais liesu pienu ar jogurtu.
Priešpiečius moksleiviai turėtų valgyti po trečios pamokos. Pietauti reiktų 14 -15 val., pietums geriausia rinktis šiltą patiekalą sriubą, lėsos mėsos ar žuvies patiekalą ir daržoves. Pavakarius tiktų valgyti po pamokų,16 – 17 val., kaip ir priešpiečiams tinka švieži ar džiovinti vaisiai. Vakarieniauti geriausia likus 2 val. prieš miegą.
Pilnavertė mityba reikalinga lygiai tiek pat, kiek ir fizinis aktyvumas. Pastarasis tampa ypač svarbus ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie intensyviai auga ir tobulėja. Jiems būdingas didelis judėjimo poreikis, kuris yra prigimtinis, o ne suvokiamas sąmoningai. Taigi pagrindinis tėvų tikslas ir būtų prigimtinį poreikį padaryti įpročiu. Aktyvus vaikų poilsis, judri ir įdomi veikla mažina psichinį nuovargį, didina ir palaiko darbingumą, gerina vaiko fizinę būklę, socialinius įgūdžius. Vaikams fizinis aktyvumas užtikrina sveiką augimą ir vystymąsi, gerą savijautą, nervų sistemos veiklą, kurios dėka gerėja mokymosi rezultatai. Pripažinkime, jog sveikas vaikas – tai kiekvienų tėvų svajonė.
Kiekvienas iš mūsų esame pavyzdys vaikams. Valgydami nesubalansuotai, užkandžiams rinkdamiesi greitus ir sveikatai mažai naudingus produktus, nepusryčiaudami, mažai dėmesio skirdami fizinei veiklai, kitokių sprendimų nereikalaukime ir iš savo vaikų. Gera maisto kokybė ir jo įvairovė, maitinimo režimas, aktyvumas – pagrindiniai reikalavimai ne tik vaikų, bet ir mūsų sveikam ir subalansuotam gyvenimui. Prisiminkime ir tai, jog net maža mankšta daro teigiamą įtaką mūsų organizmui, bei kiekvienas maisto produktas nėra nei geras, nei blogas, tačiau vieni produktai yra naudingesni mūsų organizmui, o kiti mažiau.